Ochranné nápoje se řadí do kategorie suplementů. Jedná se tak o přípravky, které rozhodně nejsou léčivem, ale nejsou ani klasickou stravou na denní bázi. Díky jejich požívání ale můžete dosáhnout toho, že nebudete strádat v oblasti příjmu těch látek, které jsou jinak do těla dopravovány poměrně dost pomalu a v drobném množství.

O jaké látky se ale jedná především, a jaké tyto látky mají účinky na lidský organismus? Na to všechno se podíváme v rámci následujících řádků.

Základní složkou jsou běžné vitamíny

Běžné vitamíny sice můžeme na pohled přijímat v dostatečném množství, ale problémem je, že se kolikrát v potravinách nevyskytují v takové formě, v jaké bychom je čekali. Typickým příkladem je fakt, že ovoce a zelenina je mnohdy sklízena nezralá a dozrává při převozu. Bez slunečního světla je ale produkce vitamínů prudce snížená. Proto tak ochranné nápoje obsahují v základu vitamínové složky, které jsou vázány na vodu. To umožňuje i to, abychom jich přijali vyšší množství, než potřebujeme, ale přebytky pohodlně vypudili z těla močí.

Minerály a těžší prvky

Těžší prvky, různé druhy kovů a minerálů. Ačkoliv nám to může přijít neuvěřitelné, tak v našem těle opravdu jsou a mají tady neskutečně důležité funkce. Většinou se starají o konkrétní úlohy jako je obnova kostní dřeně, držení kvality chrupavek, vlasů a mnohé další. I v tomto případě ale jejich množství nemusí být ve stravě ideální. Pro jistotu je tak dobré zařadit ochranné nápoje jako suplement do stravy, abyste věděli, že opravdu máte těchto složek dostatek.

Vzácné a stopové prvky

Velice specifickou součástí tělesných funkcí jsou takzvané stopové prvky. Jedná se o takové, které se v našem těle vyskytují i v množství mikrogramů. Jenže bez jejich přítomnosti by hlavně naše orgány nefungovaly podle našich představ. Z toho důvodu jsou tak ochranné nápoje vybaveny také podílem těchto stopových prvků. U nich je ale rozdíl v tom, že přebytků se tělo nezbavuje. Zcela naopak si je schopné případné přebytky uchovat a automaticky je distribuovat okamžitě na místo, kde jsou třeba.